среда, 18 август 2010

London Calling!

Долго, долго /некои 2 и пол минути можеби/ размислував за насловот на текстот и се одлучив за овој наместо „Сезоната започнува во сабота“ бидејќи ми делуваше подетерминиран и поинтересен, крајно гледано. Има и причина зошто. Сепак, суштината на овој текст можеби веќе надзира како погледот на месечината од лансирната рампа во Кејп Канаверал, сместени во удобните седишта на Аполо: Мисија Блауграна 2010/11. Она што останува е палењето на моторите. Секвенца на одбројување: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2....1! Моторите се палат!

ФАЛА, АМА НЕ ФАЛА!

Велат дека убавината е категорија определена од факторот место и факторот време. Во случајов би се сложил само за да ја постигнам компаративната паралела со типот на луѓе кои кога не може да егзистираат дури ни на жабри во постојниот простор и постојното време, имат желба која кај некого утврдила и навика да се живее во паралелна димензија.

И тоа е во ред. Секој има потреба од бегство, некогаш.

Но, нам за среќа не ни е уште дојдено времето (а ќе дојде, неизбежно, кога циклусот ќе заврши и системот ќе треба да тргне одново) за да се радуваме премногу на остатоците од ручекот наречени „баварски куп“, или па дури и „Супер Куп на Шпанија“. Не сакам да го релативизирам значењето на овој трофеј, но е реално тривијален (како инаку да наречеме куп во кој постои „парадоксот на освојувачот“: ист тим освојува Лига и Куп, и купот де-факто не ни треба да се игра). Замислен е само како увертира на сезоната во Примера, но - сепак најпрецизните го бројат. Па затоа, не е безначаен, иако човек би добил таков впечаток следејќи ги потезите на Шпанската фудбалска федерација (во понатамошниот текст: мешетари) и Дел Боске (во понатамошниот и во сите наредни текстови: шпанскиот чирак на Гвардиола).

НЕ Е ГОТОВО ДОДЕКА НЕ ЗАПЕЕ КАМП НОУ

Првиот официјален меч на Барса сезонава дојде на секогаш тешкиот Санчез Писхуан среде Севиља, тимот кој за Каталонците изминативе 6-7 сезони е можеби најопасниот ривал после мадридски Реал. Резултатот е познат: 3-1 е епилог кој не ја отсликуваше докрај ситуацијата на теренот, но е влезен како официјален во ферманот на мешетарите кои ќе го соберат со оној од сабота и како конечен резултат ќе ни го претстават освојувачот на шпанскиот супер куп 2010.

Како оправдание не треба да стои фактот што Барса на Севиља и се спротистави со комбинирана екипа од А и Б тимот (кој патем годинава ќе игра во Втората лига на Шпанија) поради несфатливото инсистирање на мешетарите и Дел Боске (ајде, нека биде со цело презиме) за пријателскиот меч со Мексико кој се одигра само 3 дена пред првиот дуел од Супер Купот да го повика безмалку целиот прв тим на Барселона без Меси, Абидал, Алвеш (и Ибра?) кои доколку имаа шпански пасош, и да немаа деби на официјален натпревар чинам дека Дел Боске ќе им дадеше шанса...бидејќи е добар.

Најважниот меч на Шпанија годинава, џанам Супер Куп на галаксијата, на „Ацтека“ во Мексико заврши со 1-1. Чави, Иниеста, Педро, Пујол, Пике, Виља и Валдез „кркаа“ илјадници километри, беа на располагање на својата земја, a помилуван беше само Дон Андрес Иниеста, фала Ногу [од „нога“]. Пеп на Севиља и се спротистави со екипа со премогу младинци за да можат да извадат нешто вонсериско од себе, што несомнено ќе имаат прилика да го направат престојната сезона, но не кога ќе играат еден покрај друг, туку кога ќе делат парче од теренот со Чави и Иниеста, Пујол и Пике, Педро и Меси, како што и тие самите го правеле тоа кога дебитирале во друштво на Ривалдо, Португалецот кому името не сакам да му го спомнам, самиот Гвардиола, Абелардо, Серхи, Коку, Клајверт и другите „учители“.

Она што е важно е дека таа „лоша епизода“ која почна оптимистички, а заврши со превисоките 3-1, е зад нас и не чека реваншот, мечот на кој за прв пат пред преполниот Камп Ноу ќе истрча Давид Виља, мечот на кој пред своите ќе се појават носителите на играта на Светскиот Шампион и луѓето кои дефинитивно ги имаат освоено сите можни трофеи во фудбалот, меч на кој дури ќе „дебитира“ и новоизбраниот претседател на Барселона, Алесандро Росељ (одлучи да не патува за Севиља од „оправдани причини“).



Сето ова гарантира спектакл, желба за „одмазда“ кон нефер третманот од страна на мешетарите кон клубот кој е еден од главните стожери на успехот на целата земја. Резултатот е ист како и полуфиналниот од ЛШ оваа година, против Интер, но да бидеме реални, мечот со Севиља е светлосни години поназад од нивото со кое тогаш целиот блауграна свет се мобилизираше во едно за да го бодри својот тим.

99.000 грла ќе бидат како 99 илјади ноти по кои оркестарот предводен од диригентот Пеп, првата виолина Чави, перкусионистот Педро, саксофонистот Пујол и момчето кое свири на 7 инструменти Меси ќе играат со цело срце, за ќеиф, пред домашните. Верувам дека најважно ќе им е да изиграат добро, а во втор план секако дека ќе е освојувањето на трофејот. Mузичката паралела можев да ја направам и со Џо Страмер и тимот на Клеш кои се авторите на песната која е насловна за овој текст, меѓутоа тоа ќе го сториме друг пат, кога ќе има потреба од по-рокерски пристап :)

МАРАВИЉА ВО „БОСАНСКИ ЛОНЕЦ“

Огромното засилување за Барса, вториот стрелец во Примера и првиот на Светското првенство Давид Виља ќе го има своето деби за првиот тим (нели, ќе го имаше уште во Севиља, ама имаше неодложна 0 (нула) -минутна работа до Мексико) пред френетичниот Камп Ноу во сабота.

Флертот меѓу Виља и Барса не е нов, но лани врската не отиде на повисоко ниво, Валенсија не продаваше, па во Каталонија пристигна босанџеросот со шведска лична карта, Ибракадабра. Оваа година атакот на Барселона ќе е ослабен само ако некој од напаѓачите одлучил да држи диета и да скине 200-300 грама од себе. Во секој друг случај, со постојните сили и најважно инкорпорацијата на Виља, имаме напад кој не го посакува ама баш ниту една одбрана во светот.

Давид Виља за реално добра сума пристигна во Каталонија пред СП во Јужна Африка. Ако го „бркавме“ после шампионатот, цената ќе му беше барем 10 милиони евра повисока, а можеме само да претпоставуваме како ќе се однесуваше на зелениот терен со нерешен статус (читај: Фабре).



Не е за потценување и добрата форма на Ибрахимович (тука, бидејќи ми/ни се може, ќе го пишувам со Ч, а не со Ќ) кој покрај добрата форма во подготвителните дуели, го постигна водечкиот и единствен гол за блауграна на Санчез Писхуан. Патем, за статистичарите или оние кои се бават со ликот и делото на Ибра, од позитивен или негативен аспект, сеедно, информација дека на мечот против Шкотска одигран на 11 август Златан го постигна својот 23 гол за „Свериге“ во 63 натпревари.

Кој и да стартува (знаејќи го пеп и неговиот капацитет, би можеле и двајцата, иако им треба воигрување и уште е рано), ќе биде убоит. Не само поради сопствените способности, туку и поради брзиот воз кој е роден за големи, сјајни станици - Педрито, и атомската мравка, можеби најомилениот играч на Камп Ноу во минативе децени, Лео Меси, кој има мотив плус да ги потсети сите дека не заборавил да игра фудбал во Јужна Африка и дека Златната Топка краси витрини на некој кој ја заслужува.

МАЛ ЧЕКОР ЗА БЛАУГРАНА, ГОЛЕМ ЗА СИТЕ ОСТАНАТИ

Она поради што би било добро да се тргне со (ете, посакувани) 4-1 од Камп Ноу во сабота е симболично да се означи почетокот на уште една успешна година на резултатски план, чија кулминација во мај ќе се одвива најверојатно во битка со рововски поставениот Реал Мадрид осоколен и расположен од вицевите и триковите кои Жозе Мурињо ги складира во фронталниот кортекс, како и од неколкуте засилувања кои Португалецот ги присобра во обид да направи конкурентен тим за мисијата поради која е донесен во главниот град на Шпанија: Победи ја Барселона!

Шлагот на тортата чека во градот кој барем во филмовите секогаш е обвиен во магла, градот во кој во близина на стариот Вембли се' уште одзвонува ударот во пречката на Џеф Харст во 66-та, градот во кој многумина се обложуваат на епилогот од вториот брак на принцот Чарлс.



Зборуваме за градот во кој Барселона пред 18 и пол години го освои својот прв трофеј (после 2 неупешни обиди) во Купот на Европските Шампиони и воопшто последен во историјата на ова натпреварување кое веќе од идната година (1993) ја започна новата приказна наречена Лига на Европските шампиони.

Лондон чека на нас. Време е историјата да се повтори, бидејќи таа само тоа го знае. Наше е да учиме од неа, да и ги научиме сите ганглии на неверојатните закони кои ни ја детерминираат реалноста - и да ја креираме. Барселона не стана првата екипа која го повтори успехот на освојување на ЛШ две години по ред, овој пат. Но стана првата екипа која ги обединила сите трофеи во една сезона. Стана првата екипа која дојде на само бод до магичната стотка во Примера. Можеби токму од Лондон, во мај 2011, ќе тргнеме и по овој рекорд како и по многу досега.

Патот започнува во сабота. Ќе биде долг. Ќе биде тежок. Ама, Барселона може! Тоа го знаеме бидејќи - го покажала!

Контрола на летање, подготвени сме...

Visca el Barca,
Visca Catalunya i
Visca Macedonia!

28 коментари:

  1. Прекрасна и генијална идеја за ваков блог...Браво за статијата,читајќи ја се почуствував горд што навивам за Барса!
    VISCA EL BARCA!

    ОдговориИзбриши
  2. Daleku je sunce badjo, pusti zelbi!!!! Faktickata sostojba e vakva - Barca svrte eden dvegodisen ciklus, Xavi e vo opagjanje (godini se vo prasanje:) - nema da moze da izigra cela godina na isto nivo, a toa e ednakvo na armagedon za pokraincite. I sto e najtragicno, Real so svojata magija na transfer pazarot ovoj preoden rok, go dobi novot ubistveno duo, koe ke dominira narednite 10 godini vo La Liga, toa sto nekogas (maskimum uste ovaa sezona) bea Xavi i Inesta, od ovaa ili naredna sezona ke bidat Canales i Ozil!!! Pocnuva noviot ciklus na dominacija na Real - Hala MADRID, Viva la ESPANA!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Не ми се верува дека некој ги споредува Оаналес и Озил со Чави и Иниеста.Ама ај топло е надвор.

    ОдговориИзбриши
  4. xavi i iniesta = canales i ozil :):):):) е стварно е топло надвор, Ronaldo + Kaka = 68 утакмици во една сезоба, Xavi "кој е во опаѓање" имаше 64 утакмици, зошто едноставно некои луѓе не го остават фудбалот на љубителите а чаршиските муабети не ги прават со жените на чешма, by the way, супер статија ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Mes Que Un Club, mes que un blog :) Апсолутно сме отворени за било какви „конструктивни забелешки“ од другиот табор се додека се во рамките на пристојноста, а јас барем за Клашно можам да гарантирам дека е апсолутен материјал за интересна дискусија - нешто што впрочем ќе го видите сите. Логично е секој да си го брани своето, и напати во таа одбрана да се постави свесно во крајна делузија немајќи друг излез и Каналес и Озил да ги стави рамо до рамо со Чави и Иниеста :)

    Visca el Barca i Catalunya Lliure! :)

    Ќе имаме за што да си поприкажеме и со Клашно, и со Дарко Василевски и со секој „меренге“ расположен за дебата :)

    ОдговориИзбриши
  6. Real sega gi ima onie sostojki koi gi nemase pri prviot Galaktiko (i bez toa zarese i palese:), toa e spojot na najdobrite svetski igraci na svoite pozicii - San Iker, Sergio Ramos, Xavi Alonso, CR7, Kaka i na najvozbudlivite talenti vo momentot vo svetskiot fudbal - Canales, Ozel, Higuain, Benzema, Khedira, Pedro Leon (koi ke go donesat tolku posakuvaniot glad vo Madrid). Vo odnos na toa kogo go udrila toplinata - vremeto ke pokaze, djabe da si merime tuka civ e podolg:) Vo odnos na toa zasto Real ke bide sampion godinava i koja e krucijalnata prednost nad kataloncinjata, imam samo eden zbor za vas - DLABOCINA (se misli na timot:), koja vasiot tim-zagubar (se misli na finansiskite rezultati;) ne mozese da ja postigne zaradi "odlicnite" finansiski rezultati ostvareni od prethodnoto rakovodstvo:D Viva el MADRID!!!:))

    ОдговориИзбриши
  7. Moжеби не е лошо да почнеме со продавање на играчи за 100 или 120 евра, да присобереме пари, а Клаш? ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Btw, Vasko izvini ako imas visoko obrazovanie po sportski menadjment steknato na disperziranite studii vo Sviripichino ili na nekoj od elitnite domasni privatni fakulteti od tipot na Biznis Akademija Smilevski (mislam deka taka bese:), pa si fudbalski analitacar ala bate Vane, muabetot e bas toj drushkane - Xavi i Messi ne se povredija cela sezona lani, a Iniesta propusti 4-5 utakmici i pokraj pobedite na El Classico, se macevte do posledno kolo za titula, dodeka Kaka propusti pola sezona i jache, a Ronaldo bese 2 meseci povreden...E takva sezona prijatele kaj sto nemate nikoj povreden, ne se povtoruva 2 godini po red, a ako se povredi nekoj - Sevilla najdobro vi objasna kakva vi e dlabocinata na timot, so zelenata omladina:) A i vo site muabeti go ispustame faktorot Mou, koj e tema na drug muabet...:)

    ОдговориИзбриши
  9. Од тие играчи кои си ги набројал,кои според тебе се “најдобри на своите позиции“ само Касиљас е подобар од играчот на Барса на таа позиција односно Валдез.
    Visca el Barca,
    Visca Catalunya!

    ОдговориИзбриши
  10. Kako trgnalo badjo, ovaa sezona bez titula - malku ke vi e i Messi da im go shitnite na Man City, za 150 mil dolari - da ne ve administrira spanskiot bankarski sistem posle;)

    ОдговориИзбриши
  11. Taka e - Busquets e podobar od Xabi Alonso, Pedro od CR9 itn itn, izvini sum se zbunal:)

    ОдговориИзбриши
  12. За вориот коментар посебно за овој дел:
    “Xavi i Messi ne se povredija cela sezona lani, a Iniesta propusti 4-5 utakmici i pokraj pobedite na El Classico, se macevte do posledno kolo za titula, dodeka Kaka propusti pola sezona i jache, a Ronaldo bese 2 meseci povreden...E takva sezona prijatele kaj sto nemate nikoj povreden, ne se povtoruva 2 godini po red, a ako se povredi nekoj - Sevilla najdobro vi objasna kakva vi e dlabocinata na timot, so zelenata omladina„
    Како прво:
    Чави и Меси не беа 100% фит на сите утакмици
    Како второ:
    Тоа што Роналдо не беше 2 месеци на фудбалските терени,бидејќи тој во другиот дел од сезоната тој не покажа ништо што би го побило мојот факт(зборам за ЛаЛига).
    Трето и последно:
    Тоа што нам Севиља ни покажала ќе видиме во Сабота кога Меси и Виља ќе играат покрај Ибра,а за нашата “зелена омладина“ некој од Реал не може да ми кажува бидејќи се гледа колку играчите од мадридската Кантера играат а колку играчите од Ла Масија.Всушност еднаш Ла Порта рече:Барса не ги купува играчите со Златна топка,таа ги прави.

    ОдговориИзбриши
  13. Јас не реков Кристиано дека е послаб од Педро,никој нормален не прави таква споредба,споредбата е Меси-Роналдо,каде што е јасно како ден дека Меси е подобар.
    А за Буски и Чаби Алонсо,требало да ја следиш шпанската репрезентација на мундијалот

    ОдговориИзбриши
  14. Klasho,
    iskreno, kompleksi si lecis? :))))

    ОдговориИзбриши
  15. Hahahaha, deka Ronaldo ne pokazal nisto vo La Liga nemam komentar:), ni oddaleku ne mu ja sporam goleminata na Messi - covekot e genijalec, AMA...CR7 ja pokori Anglija, a bese megju najdobrite vo Spanija, a Messi treba da pokaze dali ako izleze od svojot astal (citaj bez Xavi i Iniesta:), ke igra na toa nivo (reprezentativnite nastapi ne vlevaat mnogu sigurnost:) Dotogas CR7 za mene e pokompleten i podokazan igrac od Messi.
    Muabetot na Laporta e nemame dovolno kesh, a koga imame ne e problem da frlime 100-tina milioni na 1 ili 2 igraci (nazalost sega nemate, pa ne uspeavte da go lapnite Cesc i pokraj ocajnoto mediumsko lovenje:)
    Nikoj ne ja spori jacinata na prviot tim na Barca(samo i potcenuvanjeto na Sevilla bi bilo samoubistveno za vas:), ama deka 19 igraci ke mozat da go nosat tovarot cela sezona, cisto sumljam (nikoj ne vika deka Messi i Xavi bea fit na 100% od utakmicite, ama bea na 95% sto e isto - ne se povredija cela sezona).
    Za sporedbata na posimpaticnata verzija na Gattuso so kralot na dodavanjata isto ne bi ja komentiral (kako i so CR7 djabe ke trosime energija na dokazuvanje deka neboto e plavo:)
    Sto e razlikata ovaa sezona - prv pat imate skup na igraci vo liceto na Real sto moze da go disbalansira dosega vaseto nedoprlivo oruzje - posedot na topka. Bez dovolen posed na topka, izleguva na povrsina i vasata vtora ahilova peta - odbranata i golmanot. Mou ve pobedi lani i pokraj sto posedot bese vas - zamislite sto ke se desi ako posedot na topka vo El Classico e pata-pata...Real ke tepa 3 razlika minimum:)))

    ОдговориИзбриши
  16. Ne drugar, diskutiram:) So toa sto e normalno tesko da diskutiras na fan blog na Barca (sam vs site:), ali covekot koj go pravi istiot mi e dobro drugarce, pa morav do go ispostovam:D

    ОдговориИзбриши
  17. Вива ла дискусион :) Еј, ние сме демократи! А коњаницата ќе стигнит кај и да е... Нема да си сам :)

    За текстот, шо да кажам, пусти желби. Од твој агол има совршена логика, што го разбирам. Дури сметам дека можеш да си дотолку убедлив што би очекувал и посакувал без борба да бидува доделен пехарот на Реал во моментов...

    ...само, јас едвај чекам догодина истово време да ви ги слушам оправдувањата кои ќе се од типот: Првите кучиња се фрлаат, изигравме страшна година, второ место со ваква Барса е успех, нареднава година сте мртви, Мурињо го вкомпонира тимот.... а можеби и: Роналдо не кочеше, сега го нема копилето па ќе може Макакуку (како и да се викат то напаѓаччето на Андерлехт) да блесне во полн сјај.. па можда и ќе го враќате Раул од Шалке на полусезона или пак ќе има некое засилување од Вест Хем како тојгревот шо не заигра ни на тренинг итн итн итн... а ние пак ќе сме во финансиска криза, Чави пак ќе ја надзира слабата сезона, Меси ќе очекува повреда во 2012, Маите ќе очекуваат крај на светот и небитно ќе е кој ќе освои титула бидеќи светот ќе го снема во момент кога Реал се уште ќе има 10 повеќе од Барселона...

    ...Ова е архивирано :) Догодина, ќе те потсетам :) Затоа шо доброто другарче ја сакат дискусијата со арни љуџе :)

    ОдговориИзбриши
  18. Vakva demokracija - nitu bila, nitu ke bidit, kaj da e EU ke ne molit da vlezime:D Ljugjeno sho ne razbiret, sho da im prajme:P. Shuchur sho imat save mode ovoj intermecov pa ke mojme analizi, em sintezi da prajme maj 2011 (zdravje!).
    Znajs deka otsekogas sum gi postoval tvojte poetski sposobnosti (bos sum na toj teren) i tvojata masivna upotreba na stilskite figuru ironija i sarkazam (tuka veke mojme da se jajme:P), taka da ke recime - zivi bili pa videli, so lepi zelbi nikoj da ne vi se povredit za da ne moram posle da pravam copy-paste na muabetot (z's mnogu ubo go imas sostaveno) so "Maite, finansova kriza, Shahtjor ups West Ham:) itn itn:)
    Pozdravi do katalonskite elementi vo RM, ipak i vie ste spanci;) MADRID para vida, ESPANA campeon de campeones, viva la MACEDONIA!!!:D

    ОдговориИзбриши
  19. stranicata e top i za diskusii i za se,mislam deka real nema da osvoi nisto ovaa sezona i kje bide 2 generaacija galaktiko .generacion ni-ni sto da im pravis koga nemaat ni odbrana kamoli pa sreden red kako xavi i iniesta.pozdrav visca Barcaaa.

    ОдговориИзбриши
  20. Би ги замолил само анонимните да не ја злоупотребуваат докрај можноста за анонимно постирање на страницата и барем да остават псевдоним под кој ќе може да бидат рамноправни учесници во дискусијата. Инаку подесувањата може да се сменат со еден клик па да може да постираат само луѓе регистрирани на блогспот.

    Мислам, без везе е да напишам: „а за коментарот на (веројатно) анонимен бр.2...“ :) Фала на разбирање момци, верувам дека ќе вроди со плод забелешкава.

    ОдговориИзбриши
  21. Ајде бе каталончишта едни што ве мачи да видам, другарот повеќе не е сам, само да прочитам дел од елоквентните каталонски комнтари мислам дека секогаш има фантастични блауграна анализи

    ОдговориИзбриши
  22. Во фудбалот сеслучуваат циклуси и затоа посебно од навивачки аспект треба да себиде малку поумерен да не се лета премногу нема потреба. Смирете топка. После две години по аплаузите за роналдињо на Бернабе се случи каталонците даго плукаат истиот тој нба Ел Прат, после три години се случи пасиљото на Бернабеу и наведнатите ликови на фудбалеите на Барса, па изминатите две години повторно Барса е на врвот. Од таа причина во ред е да се дискутира за игра да се даваат анализи и споредби што чини што не чини, малку да се почне со размислување не со расправање дрн дрн јариња и кур од офца муабети.

    ОдговориИзбриши
  23. Ме интересира само која pata-pata игра ја очекува клашо со мурињо, зарем мислиш дека тој збор постои во речникот негов и зарем мислиш дека реал ги има играчите за да ја надигра средината на Barcelona, а за то дека Xavi има изиграно многу утакмици, само сакав да кажам дека е далеку од старост а и магијата негова е далеку од сите останати и нормално дека секој здрав фудбалер можи да изигра многу утакмици, ама и начинот на кој ги игра тие утакмици е битен

    ОдговориИзбриши
  24. Celata genijalnost na Mou e vo faktot sto fraerot nema preferirana taktika koja e negov brand, tuku sto postavuva taktiki vo koja negovite najdobri igraci se cuvstvuvaat kako "riba vo voda". Edno e koga edinstve kreativec ti e vo timot Sneijder, dodeka sosem drug muabet e postavata koja ja ima vo Real. Neoficijalno prvata utakmica ke ja pocne so 4-2-3-1 (izvor MARCA) so slednata postava: Iker-Marcelo-Carvalho-Ramos-Arbeloa Xabi Alonso-Khedira Ozil-Canales-CR7 Higuain. E sega koga mesto Canales ke go imas Kaka, ke imas sredina sostavena od Xabi Alonso, Khedira, Kaka, Ozil, CR7, e toa e veke onaj spoj na najdobrite i na najpotencijalnite i taa e taa postava sto moze da im izvadi na Barca pata-pata (ne znam dali nekoja ekipa igrala protiv Barca so sredina kako ovaa na Real koja nema slab igrac na svojata pozicija). A sekoj koj barem malku sledi fudbal znae deka magijata na Barca se sostoi vo eden zbor - posed!!! Nema posed - nema magija, nema magija - nema dominacija, nema dominacija - Barca gubi, tolku e ednostavno:)

    ОдговориИзбриши
  25. Чекај сега, како што разбрав ти мислиш дека Canales, Ozil, Khedira, Xabi ќе му прават tika-taka на Xavi, Iniesta, Busquets, Messi? Молете се само нешто да се случи и некој од овие да не можи да игра, оти не Mourinho, господ не ги спасва после :)

    ОдговориИзбриши
  26. Kolku sto gledam go zaboravi CR7, a i Kaka koa ke se oporavi:D Ne mislam, tuku tvrdam:D Zivi bili, pa videli:D

    ОдговориИзбриши
  27. No me gusta CR7. Me gusta GR7. Real Peseteros delusionistas. Прво се скокат, па се викат Оп Клашно бате, а вам ви требит мајке ми добар залет. Ама, ајде, како шо редовно рушит митови Барса, така и ова година без Му ќе останите, и после топтан на „мукање„ чунким немат друга опција на повидок... :))

    ОдговориИзбриши
  28. Каде е Клашно сега да ми рече нешто за тоа што Севиља и покажала на Барса???

    ОдговориИзбриши